Комисията за енергийно и водно регулиране прави проверки на над 30 сигнала за възможни измани на българската борса за електроенергия. Това става ясно от съобщение на регулатора, публикувано днес. В него председателят на комисията Иван Иванов отговаря на въпроси поставени от изпълнителният директр на Българската федерация на инструалните енергини консуматори - Ивайло Найденов. 

Още преди няколко дни от организацията сигнализираха, че КЕВР продължава да не дава никаква информация за съмнителните сделки през последните месеци и поискаха официално това да бъде променено. Сега Иван Иванов отговаря, че проверки се правят от специално създадено за целта звено, но инфомарция по проверките не може да бъде дадена, заради задължението да се гарантира "пълна конфиденциалност и недопускане на изтичане на каквато и да е информация по текущи случаи". 

"Това задължение произтича и от изискването, заложено в REMIT, при проучванията да се спазват принципите на справедлив процес, признати по-специално в Хартата на основните права на Европейския съюз, се изтъква в писмото на КЕВР", пишат от Комисията. 

Именно затова и заради специфициките на Закона за енергетиката пък - решението е информация по текущи дела да не се публикува на интернет страницата на регулатора и въобще да няма публичен характер. 

Иначе - в сигнала на Найденов се говори специално за един от последните скандали на борсата. В средата на юли стана ясно, че столичната топлофикация е сключила договор с търговец на ток, при който, според големия бизнес, общинското предприятие е било ощетено с над 2 млн. лв.  Както Клуб Z писа още тогава сделката осъществена в сегмента "Непрекъсната търговия", който оставя анонимни продача и купувача. Изтъргувани са 50 мВт базова мощност на цена от 78.19 лв./ мВтч. Според енергийни експерти обаче и според асоциация "Свободен енергиен пазар" сделката е практическа манипулация на пазара на едро, защото цената е значително по-ниска от очакваната за края на година и сме свидетели на това как някой е получил близо 2 млн. лв. подарък под формата на ниска цена. Няколко дни по-късно стана ясно, че продавач е именно "Топлофикация София". 

Вчера стана ясно, че сделката, по която купувач пък се оказва варненско дружество, е развалена по взаимно съгласие. 

Припомняме, че до момента е известно КЕВР само два пъти да я обявявала, че започва такива проверки за манипулации на пазара. Първата бе още през 2018 г. Втората пък бе точно тази сделка на "Топлофикация". 

Въпросните 30 проверки, за които днес съобщават от КЕВР, пък били по сигнали на НЕБ, АСЕР, пазарни участници и техни сдружения, включително и по сигнала на БФИЕК.В сигналите се съдържат твърдения, че определени търговски практики на участници на пазара може да се определят като манипулация или опит за манипулация на пазара на едро на енергия, в нарушение  на чл. 3 и чл. 5 от REMIT, уточняват от регулатора. 

"В дейността си при разследвания на случаите за установяване на нарушения по REMIT Комисията се стреми да отговори на очакванията на обществото и да гарантира, че потребителите и другите участници на пазара могат да имат доверие в интегритета на пазарите на електроенергия и природен газ, както и че цените, определени на пазарите за търговия на едро с енергия, отразяват ненарушено и конкурентоспособно взаимодействие между търсене и предлагане и че не могат да се извличат неправомерни печалби от пазарни злоупотреби. В изпълнение на своята роля и задача да спомага за увеличаването на интегритета и прозрачността на пазарите на търговия на едро с енергия и да насърчава откритата и честна конкуренция на пазарите за търговия на едро с енергия в полза на крайните потребители на енергия, КЕВР винаги ще разчита на информация и от пазарните участници, които имат най-добър поглед върху прилаганите пазарни практики и евентуални пазарни злоупотреби", се посочва в заключение на писмото на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов до БФИЕК.